До сьомого доказу

Неочикуване продовження сьомого доказу про існування Бога. Я почав молитися Богу. Я не молився Йому тридцять сім років, майже не згадував Його. Бог в людині. Він є або нема.

Дивись початок в «Сьомий доказ»

Я почав молитися Богу. Я не молився Йому тридцять сім років, майже не згадував Його. Я Його одкинув. Я сам бог, богочоловік. Зараз я постиг невеличку краплину своєї облуди.
Ні, не той я, за кого приймав себе. Коли посивіла моя голова, і вщухли пристрасті, і день повечорів, і пройдено, здавалося, такий великий шлях, тепер на самоті, отут в пустині, кинутий людьми, відчув до глибини душі своєї, що «слаб і немощен є чоловік, і все життя людське скорбне є». І коли відчув і збагнув малість і мізерність великих людей, і жорстокість, в обійми якої кинуто навіки мов у смрадну яму, і мізерну переходящість слова, пошани, здоров’я, сили і права, я подумав, що всі помилялись.
Помилялись Шевченко, Франко, великі руські мислителі. Шевченко, здається мені, через брак культури. «Немає Господа на небі». Звичайно, нема. І Матері Божої нема. Він не існує. Він є. Його нема.
І став думати, що страшно і вбого на світі, коли Його нема, як зараз, наприклад. Він є, Він був у Павлова, у Мічуріна і, очевидно, був у Дарвіна, як у людей найглибшого синтезу, як інфантільно, себто первісно, персоніфікована ідея прекрасного, ідея добра, себто, те що піднімає духовну структуру людини над звичайною сумою її фізіологічних процесів, робить людину доброю, людиною духовно високою, що дає людині почуття «сострадания», без якого людина не людина.
Бог в людині. Він є або нема. Але повна Його відсутність – се великий крок назад і вниз. В майбутньому люди прийдуть до Нього. Не до попа, звичайно, не до приходу. До божественного в собі. До прекрасного. До безсмертного. І тоді не буде гнітючої сірої нудьги, звірожорстокого, тупого і скучного безрадісного буття.
2.1.1946
Розтерзана й умучена душа моя до краю. Вже не борюся я, я вже молюся Богу: «Господи, владико живота мого. Дух празності, унинія, любоначалія, празнословія не даждь мі. Дух же ціломудрія, смиреномудрія, терпіння і любові даруй мені, рабу твоєму. І, Господи, царю, даруй мі зріти свої прегрешенія і не осуджай брата мого, благословен єси вовіки. Амінь». Читаю оці слова великого поета Єфрема Сірін, вникаю, тягнусь усім немічним своїм нещасним єством до них.
31.12.1946
Олександр Довженко «Щоденник».
P.S. Оця глибинна, одвічна потреба Бога, мабуть, двигала рукою Володимира Сосюри, коли він протягом двох днів 8-9 лютого 1949 року написав поему-легенду «Христос».
Ю. Безух

Чит. також про Бога й поняття духовності: Варни, крізь час і простір
Избранное: мудрые мысли
Свидетельство о публикации № 8618 Автор имеет исключительное право на произведение. Перепечатка без согласия автора запрещена и преследуется...


Неочикуване продовження сьомого доказу про існування Бога. Я почав молитися Богу. Я не молився Йому тридцять сім років, майже не згадував Його. Бог в людині. Він є або нема.
Краткое описание и ключевые слова для: До сьомого доказу

Проголосуйте за: До сьомого доказу

(голосов:5) рейтинг: 100 из 100

    Произведения по теме:
  • Дух свободи
  • Трохи сповіді та роздумів
  • Думи мої, думи
  • Роздуми про особливості мислення представників різних варн. Спробуємо систематизувати розмаїття людського розуму, мислення. Перший тип – точечне, цяткове мислення. Лінійний тип мислення найбільш
  • Гомосфера. Життя людини
  •  Життя людини: дитинство, молодість, зрілість, поважний і похилий вік. Світ Праві, Яві і Наві. Людина суспільна, соціальна, людина фізична і духовна.
  • Влада
  • Продовжуємо підбірку висловів розумних людей про владу
  • Діалектика здоров’я
  • Продовжуємо розмову про здоровя та болячкі особисті і спільні, суспільні.
  • Наші перші Любомудри
  • Розмова про перших мудреців та філософів народжених на землі України
  • В позачассі
  • Спроба поділитися відчуттям позачасся, Царства Небесного, й роздумами про цей стан. Юрій Безух.
  • Чотири віки чоловіка
  • Вірші-казка по старовинним легендам: Бог, чоловік, пес, віслюк та мавпа. Про принади кожної житєвої пори. Східна мудрість і життєвий шлях. Юрій Безух.
  • Сьомий доказ
  • Роздуми про потребу віри та особистий шлях до Бога. Якщо людина дозріла до розуміння віри та Бога, значить, вона достойно пройшла свій попередній шлях. Юрій Безух.
  • За мить до вічності
  • Роздуми про життя, час, вічність і останню мить перед смертю. Стрічка Мебіуса, безкінечність. Юрій Безух.

  • 26-01-2015
СПАСИБІ, ДРУЖЕ, і за Бога, і за мову!
  • Светлана Скорик Автор offline 26-01-2015
Удивительно, что поэты, люди, как считается, культурные, интеллигентные, духовные, предпочитают не замечать такие статьи, как "Варни, крізь час і простір", "Сьомий доказ", "Общество справедливости", а в тех, которые всё-таки читают (речь Патриарха), предпочитают обсуждать личность вместо выдвинутых в статье вопросов. Такое впечатление, что души людей направлены не на созидание, а на разрушение, не на единение, а на ненависть и вражду. Что им сейчас Бог, Любовь, Справедливость! Горячие головы, сейчас им не до Бога, все рвутся в бой ради "высших целей", как будто есть что-то выше, чем эти три понятия в неразрывном единстве, без выделения чего-либо одного из них.
И всё равно, даже если семена падают на камень, сеять нужно.
  • Януш Мати Автор offline 26-01-2015
Светлана Ивановна, есть цель, которая не выше этих трех понятий. Но её достижение даст возможность эту троицу сохранить. А времени почти не осталось...
  • Валерий Кузнецов Автор на сайте 27-01-2015
Каждая зрелая душа неизбежно проходит путь, подобный пути автора откровения "Сьомий доказ". Понимаю Ивана Ильина: "Люди, не уводящие своего воображения к высшим, нечувственным содержаниям, становятся пленниками пошлости и, по слову мудрого Гераклита, всю жизнь "наслаждаются грязью"...
  • Безух Юрий Валентинович Автор offline 27-01-2015
Всем спасибо за добрые слова. Много ли "зрелых душ" вокруг? Я уже молчу об Олимпе.
Тысячи путей ведут к заблуждениям и только одна к Истине. Любимое выражение С.П.Королева.
И столькими благими намерениями и целями выстлана дорога в ад.
  • Марат Галиев Автор offline 27-01-2015
Ура, я почти все понял на украинском! В майбутньому люди прийдуть до Нього. Не до попа, звичайно, не до приходу. До божественного в собі. До прекрасного. До безсмертного. І тоді не буде гнітючої сірої нудьги, звірожорстокого, тупого і скучного безрадісного буття. - Юрий, согласен с каждым словом. С уважением. Марат
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
До сьомого доказу