Оточення й самотність Христа

Оточення й самотність ІсусаОточення Ісуса Христа та його самотність. Точки зору дослідників щодо близьких Ісусу людей, у тому числі жінок та учнів, і на Євангелія. Як розуміти чашу Грааля і кров Ісуса.





Еволюція духу. Ч. 2. Оточення й самотність Ісуса.

(Читати: Ч.1 Божественна мудрість)


Попри двотисячолітню історію християнства, Євангеліє та церковні перекази, насправді ми знаємо про земне життя Ісуса дуже мало. Отож скористаємося всіма доступними даними й поглянемо на останні земні дні Ісуса та його оточення, роль жінок в цьому оточенні, Його одинокість та покинутість у Страстну П’ятницю і навіть перші дні після воскресіння.

З точку зору апостолів та і взагалі євреїв, Ісус не виправдав свого призначення. Згадайте як Його всі вітали при вході в Єрусалим і так само всі відвернулися від нього через кілька днів «Розіпніть Його!». Він не виправдав сподівань на негайні матеріальні зміни на краще. Лише жінки не розумом, а серцем не стільки зрозуміли скільки відчули й пожаліли Розіп’ятого.

Історія Ісуса приваблює саме фантастичністю, якоюсь казковістю.

Щодо імення. Ісус давньоєврейське ім’я – «порядок», «рятівник», «спаситель», «Бог захистить».

Христос від грецького «помазаник».

А ще Ісус – добрий пастир. Риба – іхтіюс; Ієсус Христос – Юйос Сотер – син Божий, спаситель.

Почнемо з родоводу. В двох Євангеліях від Матвія та Луки приводяться абсолютно різні родоводи «від Давида» й тут виникає два питання: Чому різні? І при чому тут Давид, який не був батьком Ісуса?

Отже Марія і Йосип жили в Назареті, але Ісусу народився у Віфліємі місті царя Давида. Народився в яслах. Давні євреї відрізняли в сузір’ї Оріона невелике сузір’я Ясел. І саме в цьому сузір’ї, як стверджують вчені астрономи відбувся спалах наднової зірки. Правда, було це не в нульовому році, а за кілька років до «народження Христа». Прийнято вважати що на момент проповіді Ісусу було 33 роки, хоча це не співпадає ні з переписом ні з роками царювання Ірода. В Євангелії від Івана читаємо «тобі ще немає п’ятдесяти років» Ів. 8:57.

В Євангеліях згадують ще про 6 дітей Марії та Йосипа. Марко (6:3) згадує Якова, Юду, Симона, Йосипа та двох сестер. Про братів Ісуса пише Лука (8: 19,20). «… і Марією матір’ю Ісуса і з братами Його» Дія 1:13, 14. «Вона народила свого первістка і він (Йосип) нарік йому ім’я Ісус». (Мф. 1:24,25). Взагалі то це логічно. Марія та Йосип мали повне право на звичайне життя.

Православна церква вважає їх дітьми Йосипа від попереднього шлюбу. Про це ж говориться в апокрифічному Євангелії від Якова.

Католики стверджують, що в Марії була двоюрідна сестра і теж Марія, дружина Анфія або Клеопи, «сестра матері Його Марія Клеопова» (Ів. 19:25). Так що це двоюрідні брати Ісуса.

Дослідник Біблії Джон Верхом каже що сестру матері Ісуса могли звати Соломія, і вона була дружиною Заведея й матір’ю Якова та Іоанна (автора четвертого Євангелія). Про Соломію згадує Марко (16:1).

Щодо «діви», грецьке «парфенос» справді означає «дівицю», але воно не передає всіх відтінків староєврейського слова «альма». «Альма» означає і «дівиця» і «молода жінка», «молодиця».

Католики пішли ще далі: Пій 9 утвердив у XIX-му столітті догмат про непорочне зачаття також і матері діви Марії.

Ісус любив відпочивати у Віфанії, де жили Марія, Марфа та їхній брат Лазар, той кого воскресив Ісус. Марта брала на себе життєві, звичайні повсякденні турботи, а Марія духовні потреби.

Згадують також Іоанну жінку Хузи, домоправителя Ірода.

В Біблії згадуються такі жінки в оточенні Ісуса:

1. Марія, мати Христа

2. Марія Магдалина

3. Марія, мати Якова

4. Марія

5. Марія, мати Іоанна

6. Марія

7. Марфа

8. Соломія, мати Якова та Івана

9. Іоанна жінка Хузи

Спробуємо розібратися з апостолами. Всі вони за виключенням Іуди були з Галілеї, де проживало змішане населення, яке розмовляло на окремому діалекті.

1. Симон, якого Ісус перейменував в Петра, що означає «камінь»

2. Його брат Андрій

3. Яків та

4. Іоан – обидва сини Заведея

5. Пилип

6. Варфоломій (або Ніфанаїл)

7. Матвій

8. Фома

9. Яків (Анфіїв)

10. Юда (син Якова або Фаддея)

11. Симон Зелот (Каноніт)

12. Юда Іскаріот, після смерті якого вибрали Матвія. Дія.1:12.

Треба назвати Йосипа Арамейського заможного чоловіка, купця який багато мандрував, він був членом синедріону й таємним учнем і послідовником Христа.

Ми майже нічого не знаємо про життя Ісуса до 33 років. очевидно він був відомий своєю мудрістю й праведним життя. Той же Йосип Арамейський вважав що коли наступить повноліття, в євреїв у 33 роки, то Ісуса можна буде прийняти в члени синедріону. Але коли Ісусу стало 33 роки і він зміг проповідувати публічно, він повів себе геть не так як від нього чекали. Він став бунтарем і проповідником єресі з точки зору ортодоксальних євреїв. Останні в свою чергу ділилися на фарисеїв – звичайних торговців та ремісників і садукеїв – жерців та аристократів, які не вірили у воскресіння.

Учні, як і населення Єрусалиму в цілому, захоплено зустріли проповіді Ісуса. Вони повірили що він Месія – новий цар іудейський і встановить тут і негайно справедливий лад, «царство боже на землі». Але коли справа далі проповідей не пішла, поступово настало розчарування. Існує думка, що Іуда своїми діями хотів спонукати Ісуса до швидких активних дій, але вийшло навпаки і Іуда кінчає життя самогубством. Далеко не краще повили себе інші учні Ісуса. Після таємної вечері, коли він просив їх не спати, вони безтурботно поснули. Коли його заарештували, всі вони за виключенням Іоанна розбіглися, причому втекли взагалі з Єрусалиму. Найвірніший соратник Петро тричі публічно відрікся від Христа. На Голгофі не було жодного з учнів Ісуса крім Івана, якому Христос і доручив турботу про свою стареньку матір. Зате були всі знайомі жінки Ісуса і Йосип Арамейський. А от про те що там була присутня Його мати пише лише Іван. Взагалі якщо там не було матері Ісуса, то це цілком логічно – кому хочеться дивитися на муки власного сина. Коли Ісуса зняли з хреста, саме Йосип та інший член синедріону Никодим обвили його тіло простирадлами та обтерли благовоніями. Це ж зробили й більш багаті жінки. Далі тіло помістили в особисту усипальницю Йосипа й привалили каменем. Тобто не будь Йосипа Ісуса взагалі нікому й ніде було б поховати. Щодо охорони цієї могили, то це вже пізніша добавка церковників.

Щодо того хто перший побачив відкриту могилу й полишений саван то всі Євангелісти єдині, що це були жінки. Але в різних Євангеліях це відбувається по різному. Очевидно першою прийшла Марія Магдалина, щоб помазати тіло Христа єлеєм. Вона побачила відкриту могилу й побігла за Іоаном та Петром, тими двома апостолами що не втекли з Єрусалиму. В цей час до склепу підійшли інші жінки, які побачили що він відкритий. Звичайно першою була думка, що тіло просто викрали, але в склепі лишилося простирадло в яке був загорнутий Ісус.

У різних Євангеліях пишуть про різну кількість жінок, які виявили пусту гробницю. Іоанн називає одну, Матвій – дві, Марко – трьох, а Лука – п’ятьох жінок.

Марія першою побачила воскреслого Ісуса, але не впізнала його. Він назвав себе, але попередив: не торкайся до мене. Очевидно на цей момент ще не відбулося повне перевтілення. Але в той же вечір він з’явився своїм учням, які Його теж одразу не впізнали, і вже дозволяв торкатися до себе і навіть їв разом з ними.

Коли перший переляк пройшов, його учні трохи оговталися й тут же почали виясняти відносини: хто крутіший, хто найулюбленіший, хто буде сидіти по праву руку від учителя.

Ісус готував їх до проповіді свого вчення. Він навчив їх говорити різними мовами, щоб проповідувати не лише євреям. Треба сказати, що з цим завданням апостоли не дуже справлялися. І тоді вже після вознесіння Ісус звернув увагу на пристрасного гонителя християн Савла, який очевидно страждав на падучу хворобу – епілепсію. Під час одного з таких припадків до нього з’явився Ісус і Савл став Павлом – найпалкішим проповідником вчення Христа.

Павло стає апостолом язичників. Він писав «мені припоручено Євангеліє для необрізаних, як Петрові для обрізаних». Гал 2:7. Він почав з Антіохії на території сучасної Туреччини – тогочасного центру еллінської культури. Саме йому належить найбільше послань – 14. Вважається що поетичні й високохудожні «Діяння апостолів» також належать Павлу.

Соборні ж послання апостолів Якова, Петра, Івана та Іуди звернені до великих общин, до багатьох людей одразу; вони носять більш загальний зміст і їх ще називають «вселенськими».

Павло найбільш мандрівний з проповідників ідей Христа. Він не був апостолом. Офіційно вважається що він загинув разом з Петром в один день у Римі. Насправді про час і місце його загибелі достовірно невідомо. Цілком зрозуміле бажання церкви об’єднати в одне досить різні дії та вчення Петра, який проповідував серед євреїв, та Павла, що проповідував серед язичників, і власне й створив вселенську церкву, привели до єдиного церковного свята Петра і Павла.

Оточення ХристаДослідники не мають єдиної думки щодо часу написання й послідовність Євангелій, але в будь-якому разі вони писалися через десятки років після смерті Ісуса, коли учні почали розуміти важливість його життя. А ось Марія Магдалина першою зрозуміла роль і значення Ісуса. Вона одразу почала збирати всі свідчення про нього. далі разом з Йосипом Арамейським, який був купцем і мореплавцем, вона відправляється на південь Франції з чашею Граалю. Власне пенсільванською «Грааль» це і є «чаша». А ось що являла собою ця чаша суперечки точаться і понині. Одні вважають що саме з неї пив зі своїми учнями під час таємної вечері Ісус і говорив, що вино в чаші це кров його, а хліб – тіло. В цю чашу зібрав Йосип Арамейський кров Ісуса.

Інші розуміють кров Ісуса в прямому значенні, тобто що Марія була вагітна й намагалася зберегти кров Ісуса через Його нащадків. Власне про це й бестселер Д. Брауна «Код да Вінчи». Марія Магдалина була яскрава, емоційна екзальтована особистість одержима сімома бісами, від яких її звільнив Ісус.

В апокрифічному Євангелії від Пилипа сказано, що Ісус любив Марію більше інших учнів і цілував її в губи. В 1980 році знайшли фрагмент напису на копській мові. Фрагменти з цього напису вдалося розшифрувати лише в 2010 році. Там є така фраза «Ісус сказав їм: моя жона». Зараз цей текст називають «Євангелії від жони Ісуса».

Відомо, що Ісус пощадив жінку, яку звинуватили в перелюбстві. Він сказав їй «Я не осуджую тебе, іди і більше не гріши» Ів. 8:28. У Луки 7:47 Ісус каже грішниці «Прощаються гріхів її багато, за те що вона возлюбила багато, а кому мало прощається того мало люблять». У апокрифічному Євангелії від Марії ця фраза звучить так: «Люби тоді, сестро небесна, люби з усією силою, і не гріши іншим разом, думаючи, що ти грішна». І ще там же: «Сам Господь, який показував усі ці незлічимі чудеса, часто дивився на мене з любов’ю».

Існує точка зору що чаша Граалю це просто символ, намагання пізнати істину. Цей символ простежується у всіх вузлові моменти світової історії і ми про це ще детально поговоримо.

В чаші Граалю закодовано таємниці вічності й безперервності життя.


Не забывайте делиться материалами в социальных сетях!
Свидетельство о публикации № 21195 Автор имеет исключительное право на произведение. Перепечатка без согласия автора запрещена и преследуется...


Стихи.Про

Оточення й самотність ІсусаОточення Ісуса Христа та його самотність. Точки зору дослідників щодо близьких Ісусу людей, у тому числі жінок та учнів, і на Євангелія. Як розуміти чашу Грааля і кров Ісуса.


Краткое описание и ключевые слова для: Оточення й самотність Христа

Проголосуйте за: Оточення й самотність Христа



 
  Добавление комментария
 
 
 
 
Ваше Имя:
Ваш E-Mail: